Miten luen ravintoainekoostumusluetteloa?

On tärkeää osata lukea ja tulkita ruoista ilmoitettuja ravintoainekoostumuksia, jotta osaa valita eläimelle sille sopivan ruoan. Eläinruokavalmistajat saattavat ilmoittaa hieman erilaisia tietoja koostumuslistassa, mutta yleensä seuraavat pääravintoaineryhmät on ilmoitettu:

  • kosteuspitoisuus
  • proteiinipitoisuus
  • rasvapitoisuus
  • hiilihydraattipitoisuus
  • kivennäisaineiden määrä
  • kuitupitoisuus

Proteiinipitoisuudesta voidaan käyttää myös nimityksiä valkuainen tai raakavalkuainen. Kivennäisaineista käytetään joko nimitystä tuhka, raakatuhka tai hehkutusjäännös. Hiilihydraateista voidaan käyttää lyhennettä NFE tai sen suomennosta TUA. NFE-lyhenne tulee sanoista nitrogen free extract, joka on suomeksi typettömät uuteaineet (TUA). Typettömät uuteaineet sisältävät myös hieman muita komponentteja kuin puhtaita hiilihydraatteja, mutta käytännön ruokinnassa typettömiä uuteaineita voi pitää synonyymina hiilihydraateille. Raakakuidusta voidaan käyttää myös nimitystä raakaselluloosa.

Koostumusluettelosta puuttuvat ravintoaineen laskeminen

Kaikki valmistajat eivät aina ilmoita hiilihydraattipitoisuutta, mutta se on helppo laskea yksinkertaisella vähennyslaskulla. On hyvä kuitenkin muistaa, että minkä tahansa ravintoaineen laskennallinen määrä on suuntaa antava eikä välttämättä aina vastaa täysin ruoan sisältämää todellista määrää. Kosteuspitoisuuttakaan ei aina ole ilmoitettu. Tällöin ohjeellinen arvo, jota voi käyttää laskennassa, on 10 % kuiva-aineesta. Hiilihydraattipitoisuuden tai minkä tahansa muun ravintoaineluokan pitoisuuden voi laskea seuraavalla kaavalla:

100 %-kosteus %-proteiini %-rasva %-hiilihydraatti %-kivennäiset %-kuitu %

Usein ravintoainekoostumuksessa ilmoitetaan myös muita pitoisuuksia kuin jo tähän mennessä mainitut. Yleisimpiä muita ilmoitettavia ovat kalsiumin ja fosforin pitoisuudet, tärkkelys sekä omega 3 ja 6-rasvahapot. Tämä saattaa joskus sekoittaa lemmikin omistajaa, sillä jos laskee kaikki ravintoainekoostumuksessa ilmoitetut arvot yhteen, tuloksena onkin yli 100 %. Näitä niin sanotusti ylimääräisiä tietoja valmistajat haluavat ilmoittaa siksi, että kalsium ja fosfori ovat koiran ja kissan tärkeimmät kivennäisaineet ja toisaalta taas esimerkiksi tärkkelyksen ja omega-rasvahappojen määrällä voidaan yrittää erottua muista kilpailevista valmistajista. Kalsium ja fosfori kuitenkin kuuluvat pääravintoaineryhmistä kivennäisaineisiin, tärkkelys hiilihydraatteihin ja omega-rasvahapot rasvoihin. Näiden ilmoitettuja arvoja ei siis pidä ottaa erikseen huomioon, kun laskee pääravintoaineryhmien prosentuaalisia osuuksia kokonaismäärästä.

Esimerkki ruoan teknisten tietojen ilmoittamisesta ruokapussin kyljessä

Virbac Adult Neutered Cat-kissanruoan tekniset tiedot

Tässä esimerkin vuoksi, miten ruoan koostumustiedot, ravintoainetiedot ja muut tärkeät tekniset tiedot on ilmoitettu Virbac Veterinary HPM Adult Neutered Cat-kissanruoan pussin kyljessä. Suomessa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira valvoo näitä merkintöjä ja määrittää, mitä kaikkia tietoja kuluttajalle on annettava.

Ravintoaineet-kohdasta voit huomata, että pääravintoaineryhmien lisäksi on ilmoitettu myös muiden tärkeiksi katsottujen ravintoaineiden pitoisuudet. Luettelosta itse asiassa puuttuu pääravintoaineiden osalta kosteuspitoisuus. Käyttämällä yllä kerrottua laskukaavaa, voit helposti laskea, että kosteuspitoisuus on 5,5 %. Kokeile vaikka!